×

Caută

Oxford, Marea Britanie (CNN Business) Energia solară este pe punctul de a suferi probabil cea mai mare transformare a sa în peste jumătate de secol. 

Un grup de materiale numite perovskite sunt folosite actualmente pentru a crea următoarea generație de panouri solare, care ar putea deveni de două ori mai eficiente decât modelele actuale și suficient de flexibile pentru a înveli clădiri întregi. 

Prima celulă solară capabilă să alimenteze echipamente electrice obișnuite a fost fabricată în anii 1950 la Laboratoarele Bell din New Jersey. La momentul respectiv, panourile pe bază de siliciu erau extrem de scumpe și puteau converti doar 6% din radiația solară în electricitate. 

De atunci, costurile au scăzut dramatic, iar celulele solare din siliciu de astăzi pot transforma până la 22% din lumina soarelui în energie. Însă ele și-au atins potențialul maxim din punct de vedere al eficienței. Acum, perovskitul oferă posibilitatea unor creșteri dramatice ale producției de energie și ar putea chiar înlocui siliciul în întregime. 

În 2018, cercetătorii de la Oxford PV, o companie formată pe lângă Universitatea din Oxford, au făcut o descoperire majoră. Prin acoperirea siliciului cu perovskit, aceștia au obținut o eficiență de 28%. Compania crede că poate ajunge în cele din urmă la 40% sau mai mult. 

Eficiența sporită a celulelor solare va permite instalațiilor să genereze mai multă energie cu mai puține panouri, reducând costurile și cantitatea de teren, forță de muncă și echipamente necesară pentru exploatarea acestora. 

„Dacă dorim ca toată energia electrică nou generată să provină din instalații fotovoltaice, atunci trebuie să continuăm să reducem prețul”, declară, pentru CNN Business, Henry Snaith, profesor de fizică la Universitatea Oxford și cofondator al Oxford PV. „Una din modalitățile de a realiza acest lucru este să creștem în continuare eficiența modulului sau cantitatea de energie produsă de acesta, domeniu în care perovskitele pot juca un rol important.” 

Potențialul solar 

Perovskitul a fost descoperit în 1839. Oxford PV folosește o versiune sintetică, realizată din materiale ieftine care abundă în scoarța terestră, în timp ce alte companii folosesc variații ale mineralului original, denumite colectiv perovskite. 

Pe lângă faptul că ameliorează eficiența panourilor solare, acestea funcționează mai bine decât siliciul la umbră, în zilele înnorate sau chiar în spațiile interioare. Perovskitele pot fi imprimate cu ajutorul unei imprimante cu jet de cerneală și pot fi la fel de subțiri ca tapetul. 

Oxford PV speră că, în cele din urmă, perovskitul va înlocui în întregime siliciul. 

„În deceniile următoare, învelișurile solare confecționate integral din perovskit promit să crească și mai mult eficiența, să reducă greutatea și costurile de transport ale echipamentelor solare”, afirmă Varun Sivaram, expert în energie și autor al lucrării „Îmblânzirea soarelui: Inovații pentru captarea energiei solare și alimentarea cu electricitate a planetei”, care a lucrat alături de Snaith în timp ce studia la Oxford. 

În opinia sa, pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, perovskitul ar putea fi pulverizat sau laminat pe suprafețe flexibile. Învelișuri solare semitransparente ar putea fi chiar înfășurate în jurul unor clădiri întregi. 

Oxford PV își propune să înceapă producția de celule fabricate din perovskit aplicat peste siliciu la începutul anului viitor, într-o nouă fabrică construită special pentru aceasta în Brandenburg, Germania. Compania estimează că panourile realizate din acest tip de celule ar putea ajuta proprietarii de case să economisească până la 1.000 USD la achiziționarea și instalarea unui sistem solar de nivel mediu. 

Alte companii care lucrează cu perovskit includ Saule Technologies din Varșovia, care a obținut o finanțare de 10 milioane EUR (11,7 milioane USD) de la compania poloneză de echipamente fotovoltaice Columbus Energy. 

Luna trecută, noua fabrică Saule Technologies din Varșovia a început să imprime celule solare pe bază de perovskit, folosind imprimante cu jet de cerneală. La începutul anului viitor, ea va începe livrările către compania suedeză de construcții Skanska Group, care declară că dorește să fie primul dezvoltator ce aplică, la scară comercială, astfel de celule solare pe fațadele clădirilor. 

„Materialul are potențialul de a revoluționa sectorul energetic, deoarece funcționează în toate condițiile de luminozitate”, declară cofondatoarea Saule Technologies, Olga Malinkiewicz. „Se poate confecționa în așa fel încât să fie flexibil. Este un material minunat. Arhitecții vor fi încântați.” 

Alte știri

Construind un viitor mai bun: Patru generații de inovare la ferma familiei

Începând din 1939, familia lui Mustafa Erüst și-a extins ferma, folosind tehnologii de ultimă generație pentru a se dezvolta și a se pregăti pentru viitor...

De ce unele mărci alimentare vor să le cunoașteți impactul climatic

Orleans, Franța (CNN Business) Etichetele produselor alimentare indică deja cât de sănătos sau nesănătos este un anumit produs pentru consumator...

Uitați de siliciu. Acest material ar putea revoluționa energia solară

Oxford, Marea Britanie (CNN Business) Energia solară este pe punctul de a suferi probabil cea mai mare transformare a sa în peste jumătate de secol...