Search Results

Despre Indoor Position System

O solutie de localizare indoor, IPS ( Indoor Position System), ajuta la urmarirea si localizarea obiectelor sau persoanelor, in interiorul unei cladiri, folosind tehnologii ca Bluetooth Low Energy BLE, RFID, Wi-Fi sau Ultra Wideband.

Aceste solutii ofera mult mai multa precizie in localizare si pot acoperi nevoi diverse de business, (de exemplu retail) fiind complementare tehnologiei GPS care nu este disponibila in interiorul cladirilor din cauza semnalului atenuat de la sateliti.

Cum functioneaza

Exista doua moduri de abordare: client based si server based. Modelele client based folosesc un smartphone cu o aplicatie specifica ce poate procesa datele primite de la diverse echipamente externe precum BLE sau WiFi pentru a determina locatia. Pozitia determinata de smartphone poate fi transferata catre un server pentru monitorizarea locatiei acestuia.

Modelele server based folosesc receptori instalati in locatia unde se doreste sa se faca localizarea, pentru culegerea datelor necesare. Aceste date sunt transferate catre server unde sunt procesate in vederea obtinerii localizarii obiectelor si persoanelor.

Alegerea unei tehnologii si a echipamentului se face in functie de nevoile clientului si de natura business-ului.

Solutii pentru afacerea ta

1. Bluetooth Low Energy (BLE) este o tehnologie folosita de Vodafone, cu mai multe scenarii de utilizare.

Avantajele acestei tehnologii sunt:

 • Echipamente robuste, discrete
 • Consum redus de energie
 • Integrare usoara in infrastructura existenta
 • Compatibila cu Android si iOS
 • Acuratete ridicata
 • Arie de acoperire medie de aprox 70m
 • Costuri reduse

Arhitectura unei solutii de localizare in interiorul unei locatii contine trei componente: beacon-uri, BLE Nodes si un server de aplicatie.

O solutie care foloseste tehnologia BLE poate avea trei scenarii.

Un prim scenariu ce poate fi folosit pentru localizarea in interiorul unei locatii a obiectelor si oamenilor, presupune:

 • beaconul este mobil
 • Nodurile BLE primesc semnalele si transmit datele catre server
 • Serverul foloseste datele pentru a calcula pozitia beacon-ului

Intr-un astfel de scenariu se pot folosi pe post de beacon diverse echipamente, ce pot fi purtate de catre utilizatori, tag-uri BLE de dimensiuni reduse ce pot fi atasate unui obiect sau telefonul mobil.

Solutia poate fi utilizata in industria de retail, logistica sau in mediul industrial.

Al doilea scenariu de utilizare a tehnologiei BLE, ce poate fi folosit pentru generarea de notificari de proximitate, presupune:

 • Instalarea de beacon-uri in punctele de interes
 • O aplicatie mobila instalata pe telefonul utlizatorului
 • Cand telefonul intra in aria de acoperire a beacon-ului acesta raporteaza catre server
 • Serverul poate trimite catre utilizatorul telefonului o notificare

Generarea notificarilor de proximitate poate fi folosita ca un instrument de marketing, pentru imbunatatirea loialitatii clientilor sau colectarea de date despre comportamentul clientilor.

Acest tip de scenariu poate avea aplicatii in retail, in transportul public sau in muzee si expozitii pentru campanii de loializare sau proximitate, pentru livrarea de informatii utile catre clienti, inregistrare automata sau solicitarea de feedback.

Al treilea scenariu, folosit pentru localizarea si navigarea in interiorul unei locatii, presupune:

 • Instalarea de beacon-uri in interiorul locatiei
 • O aplicatie dedicata pe telefonul mobil ce poate determina pozitia

Un astfel de scenariu poate fi folosit in muzee, expozitii, in retail sau aeroporturi, spitale, pentru furnizarea de informatii clientilor, navigare sau notificari.

2. A doua tehnologie de localizare folosita de catre Vodafone este Radio-Frequency Identification (RFID).

Aceasta foloseste undele radio pentru identificarea obiectelor sau persoanelor. Un transmitator pasiv contine un microchip care poate fi identificat de catre un echipment dedicat de citire. Acest echipament genereaza un camp electromagnetic care activeaza transmizatorul pasiv (RFID tag). In acest fel, RFID tag-ul nu are nevoie de sursa de energie, anuland necesitatea mentenantei pentru aceasta. Aceasta tehnologie este utilizabila cu precadere pentru solutii de localizare a echipamentelor.

Avantajele acestei tehnologii sunt:

 • Localizare precisa
 • Imunitate intr-un spectru radio cu multe interferente
 • Lispa necesitatii unei baterii

Pentru utilizarea acestei tehnologii in solutiile de localizare in interiorul unei locatii este nevoie de o planificare atenta a solutiei si infrastructurii. In combinatie cu alte tehnologii de localizare se pot furniza solutii ce acopera nevoi extinse.

Aplicatii ale aceste tehnologii pot fi in mediul industrial, medical, retail, logistica.

Solutiile de localizare ofera suportul necesar pentru aplicatii de analytics. Prelucarea si procesarea datelor pot fi folosite pentru a furniza grafice, diagrame, harti de acoperire, pentru a usura interpretarea acestor date.

Jump to top of page